Odensehuis Harlingen
Het Odensehuis Harlingen is een gezellige plek waar je vooral jezelf kunt zijn en waar respect is voor elkaar. Voor mantelzorgers is het essentieel om informatie te krijgen over het ziektebeeld, hoe je daar het beste mee om kunt gaan, en je ervaringen te kunnen delen. Voor mensen met dementie is het belangrijk om onder de mensen te blijven en een sociaal leven actief te houden met activiteiten die ertoe doen. Dit alles draagt bij tot het langer thuis kunnen blijven wonen.
Een dementie vriendelijke samenleving
Het Odensehuis in Harlingen werkt vanuit de sociale benadering. Hierbij wordt de persoon met dementie altijd als uitgangspunt genomen. We kijken naar hoe we aansluiting kunnen vinden bij zijn of haar behoefte. Het (levens)verhaal van de persoon met dementie is de basis voor contact. We gaan op zoek naar verbinding en onderzoeken nieuwe perspectieven die aansluiten bij de behoefte. Het Odensehuis staat midden in de samenleving en zoekt samenwerking met organisaties die het activiteitenpakket kunnen verbreden en verstrekken. Het is een open voorziening die zich richt op de samenleving, waar elke vorm van dementie leidend is. Dat is dé basis voor een dementie vriendelijke samenleving.
Wat is er te doen in het Odensehuis?
We werken niet met een vast programma, maar passen de activiteiten aan de wens van de bezoekers aan. We proberen alles mogelijk te maken. Samen met vrijwilligers kunnen we veel betekenen. In het Odensehuis bepaal je zelf wat je wilt doen en wanneer je komt.
Alles mag en niets moet
Je kunt lotgenoten ontmoeten en ervaringen uitwisselen, muziek maken of zingen, een geschiedenisles bijwonen, samen wandelen, exposities bezoeken, schilderen en tekenen, koken, de lunch verzorgen, in de tuin werken of gewoon lekker niets doen. Je kunt je ook inzetten voor andere mensen met dementie door hen op weg te helpen met jouw kennis en ervaring. Alles mag en niets moet.
Om 10 uur staat de koffie klaar en bent u van harte welkom. Zonder indicatie en zonder afspraak. Op deze site en via Facebook houden we u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen. We zijn bereikbaar via onderstaande gegevens. We hopen u snel te kunnen verwelkomen.
Odensehuis Harlingen
Oosterparkweg 8
8862 BA Harlingen
Coördinator Martine Adema, 06 – 24 37 80 84
Openingstijden
Dinsdag: 10.00 - 16.00 uur
Donderdag: 10.00 - 16.00 uur
https://www.harlingen.nl/odensehuis-harlingen
Nieuwe toekomst door ziekte Tom
Door de jaren heen heb ik veel geleerd van al die lieve, veel te jonge en ook oudere mensen met dementie. Dat wil ik graag met je delen. Tips bv in de omgang! Voor velen van hen geldt: “Behandel me niet alsof ik een klein kind ben”. We hebben vaak de neiging om mensen zo te benaderen. En dat is helemaal niet nodig en is alleen maar zeer pijnlijk en deprimerend. “Maak me aan het lachen, laat me zijn wie ik ben”, dat zijn kreten die ik vaak hoor. Daar kunnen we iets mee!! Ik heb in al die jaren veel van Tom geleerd, vooral toen ik hem thuis nog verzorgde. En daarna ook van alle gesprekken in het Jungheimercafe, welke ik in 2010 heb opgericht samen met onze geweldige casemanager. De naam is te danken aan mijn Tom, die mij trooste toen we de diagnose net gehoord hadden. Ach lieverd, ik heb geen Alzheimer, ik heb Jungheimer, ik ben nog maar 54! Daar moest ik vreselijk om lachen. In 2019 is het 2e cafe opgericht in Drachten, in 2024 zijn er al 8 Jungheimercafe's in Nederland. En in 2013 hebben we Caffemed opgericht, een dagbesteding voor jonge mensen met dementie. In november 2016 zijn we het Odensehuis Gerard Smit gestart, een inloophuis voor mensen met dementie en hun naasten. In 2018 hebben we de Odensehuizen Burgum en Drachten opgericht en 2020 het 4e Odensehuis in Heerenveen. En in 2021 openden we huis nr 5 en 6 in Gorredijk en Bolsward. In 2023 in Sneek. En in 2024 in Harlingen. Dat maakt me zielsgelukkig, dat we deze prachtige kansen gekregen hebben.
Ik weet nog erg goed, dat Tom en ik niet wisten waar we wat zoeken moesten. Er was weinig hulp vanuit de medische wereld. Ik was 41 jaar en voelde me verloren, ik zou Tom kwijt raken, hoe dan ook. We kropen vaak achter internet, om te kijken waar we terecht konden. Gelukkig heb ik viai via een casemanager kunnen vinden, maar dit was zo’n 8 maanden na de diagnose. Ze nam me mee naar een Alzheimercafe. Prachtig dat ze bestaan, maar ik was te jong om naar zo’n café te gaan. Ik wilde niet met Tom tussen de ouderen zitten om mijn problemen op tafel te gooien en dus moest ik aan de slag. Heel hard aan de slag!
Odensehuizen zijn inloophuizen voor mensen met beginnende dementie en hun naasten. Samen met Prof. Mr. Dr. Anne-Mei The hebben we een benadering gevonden waarbij het doel is om de kloof tussen de behoefte van mensen met dementie en het huidige medisch georiënteerde aanbod te verkleinen. Door in gesprek te gaan met wethouders en beleidsmedewerkers van gemeentes en bestuurders van grote zorginstellingen onderzoeken wij de richting die bijbehorende regio’s zoeken om gehoor te geven aan de problematiek die dementie met zich meebrengt.
Een frequent bezoek aan een Odensehuis biedt een gewenning aan een ziektebeeld waardoor je beter voorbereid bent op het verdere verloop van je ziekteproces. Als je dat aan ziet komen in plaats van dat het je overvalt, dan kun je daar navenant op reageren en scheelt dat heel veel stress. Bovendien heeft het onderzoek van Anne-Mei The uitgewezen dat de onvermijdelijke negatieve spiraal langzamer verloopt. Hiermee worden de kosten van een eventuele dagbesteding en de daarna volgende zeer kostbare opname uitgesteld. Een Odensehuis komt daarmee tegemoet aan niet alleen een positieve bijdrage betreft kwaliteit van leven van zowel de mensen met dementie uit de regio en hun mantelzorgers, maar is tevens een veel goedkopere optie om tegemoet te komen aan de actuele zorgvraag in uw regio.